HDK naslovna stranica




KUĆA KARIKATURE OTO REISINGER



Nakon dugih priprema i uz nekoliko nepredviđenih problema, konačno je na atraktivnoj lokaciji u samom centru Zagreba, Radićeva ulica 44 A, u petak 22. ožujka 2024. otvorena dugo i nestrpljivo očekivana "Kuća karikature Oto Reisinger".




Na otvorenju: potpredsjednik HDK Davor Trgovčević, Marko i Marina Reisinger, predsjednik HDK Nikola Plečko


Ovaj izuzetno kvalitetno osmišljen i uređen izložbeni prostor čuvat će spomen na jednog od najvećih, ne samo hrvatskih, već europskih i svjetskih karikaturista, dugogodišnjeg počasnog člana Hrvatskog društva karikaturista, velikog umjetnika, ali nadasve velikog čovjeka, Ota Reisingera.




Davor Trgovčević, Oto u mladim danima, Nikola Plečko


Realizacija ovog projekta isključivi je rezultat ulaganja ogromne energije, upornosti, ali i materijalnih sredstava obitelji Reisinger, na žalost bez ikakve pomoći državnih i gradskih institucija zaduženih za pomaganje i promicanje hrvatske kulture.






Kuću će voditi Otov unuk Marko koji je u medijima najavio kako će se postav povremeno mijenjati kako bi se pokazao što veći broj od nekoliko desetaka tisuća karikatura kojima je Oto dugi niz godina oduševljavao čitatelje u Hrvatskoj, ali i čitatelje nekoliko značajnih europskih tiskovina, a isto tako priliku izlaganja u ovom prostoru dobit će i drugi karikaturisti, stripaši i srodni umjetnici, pa s pravom možemo reći da su i Oto Reisinger i hrvatska karikatura konačno dobili ono što zaslužuju.
















© Hrvatsko društvo karikaturista 2024.