Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK






NA RAVNICAMA U ZAGREBU
8. svibanj 2014.


U prostorima knjižnice Augusta Cesarca na Ravnicama u Zagrebu, 08. svibnja 2014. godine otvorena je zadnja (šesta) izložba turneje karikatura „Nezaposlenim ulaz zabranjen!“. Turneja je u posljednja tri mjeseca obišla šest gradova. „Praizvedbu“ je imala u Vrbovcu, a potom je obišla Sisak, V. Goricu, Koprivnicu, Karlovac i stigla do Zagreba! Izložbu u Zagrebu otvorili su Višnja Cej (voditeljica), Enes Kišević (pjesnik i dramski umjetnik), Davorin Trgovčević (predsjednik HDK) i kolega Nik Titanik. Otvorenje izložbe uveličali su svojim dolaskom članovi HDK-a Srećko Puntarić, Dajka Pavić, Predrag Raičević, Milan Lekić-Lex, Borka Bilić, Zdenko Puhin, kao i Borivoje Dovniković – Bordo (legenda našeg animiranog filma). Da sve na otvorenju ove izložbe prođe savršeno postarale su se djelatnice knjižnice A. Cesarca Nika Čabrić i Maja Pranić.


Turneju je organizirala grupa 100% Hardcore u sklopu promocije hrvatske karikature, koja će i u buduće promovirati karikaturu, strip i animaciju.

Kolega Ostojić je naglasio da je turneja u potpunosti ispunila sve zacrtane ciljeve! Medijski je bila izvrsno popraćena, dogovorene su neke radionice, i što je najbitnije „natjerala“ ljude da počnu razmišljati i pričati o karikaturi.


Ovim putem Nenad se zahvaljuje HDK-u, a posebno Davorinu Trgovčeviću, Zdenku Puhinu, Niku Titaniku i Darijani Gotal Sokolović na velikoj podršci i pomoći u ostvarenju ovog projekta, svim djelatnicima knjižnica iz gradova u kojima je postavljena izložba.


A posebno se zahvaljuje kolegi Krešimiru Kvešteku koji je imao hrabrosti priključiti se ovom projektu i upustiti se u ovu avanturu, te koji je svojim doprinosom uvelike doprinio uspjehu turneje.










KOPRIVNICA
05.04.2014.


Putujuća izložba karikatura „Nezaposlenim ulaz zabranjen“ stigla je u Koprivnicu. Naš domaćin Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ omogućila nam je atraktivan prostor svojih izloga u samom centru grada.


Posjetitelji i svi okupljeni na otvorenju izložbe, u subotu 5. travnja oko 11 sati, mogli su vidjeti šezdesetak najnovijih karikatura Ostojića i Kvešteka. Nakon uvodnih riječi ravnateljice Dijane Sabolović-Krajine i autora Krešimira Kvešteka publici se obratio specijalni gost, legendarni Koprivnički karikaturist i član HDK-a, Ivan Haramija Hans.


Nakon prigodne pjesme Darka Vidovića, Vrbovečkog pjesnika, izložbu je otvorio Koprivnički dogradonačelnik Mišel Jakšić. Gospodin Jakšić je bio dovoljno strpljiv da dočeka svoj red kod crtanja te dobije na poklon portret karikaturu isto kao i desetak zainteresiranih posjetitelja.


Zbog promjenjivog vremena crtanje karikatura nije se održalo na trgu već u predvorju knjižnice. Izložba je postavljena do 19. travnja te nakon toga odlazi u Karlovac.










VELIKA GORICA
18.03.2014.


Kao autoru projekta "Nezaposlenima ulaz zabranjen" (i osnivaču grupe 100% Hardcore koja je organizator iste) bilo mi je izuzetno zadovoljstvo da u sklopu otvaranja izložbe u knjižnici Galženica obilježimo i 100 godišnjicu smrti velikana Antuna Gustava Matoša (Tovarnik, 13. lipnja 1873. – Zagreb, 17. ožujka 1914.), hrvatskog pjesnika, kozmopolita i domoljuba, novelista, feljtonista, esejista, putopisaca i čovjeka koji je između svega ostalog napisao i prvu kritku karikature u Hrvatskoj.


U sklopu te kratke posvete Matošu, koja je popraćena njegovim stihovima, Krešo i ja darivali smo knjižnicu u Galženici našim karikaturama A.G. Matoša. Posebno zahvaljujem gospođama Katici Matković Mikulčić i Mariji Ivanović na pomoći pri organizaciji izložbe i lijepim uvodnim rječima.


Zahvaljujem web portalima grada Velike gorice, posebno Kronikama Velike Gorice, Večernjem listu, radio postajama Sljeme, RVG i Totalni MF koji su nas medijski popratili i promovirali. Tako je naša turneja stigla na pola puta...iduca stanica Koprivnica.


Nenad Ostojić





Putujuća turneja karikatura pristala u Sisku!


U ponedjeljak 03.03.2014. godine u prostoru Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac u Sisku, otvorena je izložba karikatura autora Nenada Ostojića i Krešimira Kvešteka, tako je putujuća izložba karikatura pod nazivom „Nezaposlenim ulaz zabranjen“ pristala na svojoj drugoj (od planiranih šest) stanici, Sisku. Izložba je u Sisku postavljena do 15.03.2014. godine, a potom izložba nastavlja prema Velikoj Gorici. Navratite, svi ste dobro došli, a tko zna možda vas i nasmije.


Izložbi je otvorila Darijana Gotal Sokolović, dugogodišnja članica Hrvatskog društva karikaturista. Darijana veliko ti hvala na učešću i biranim riječima!


Posebno zahvaljujemo djelatnici knjižnice Sandri Drnić na pomoči oko izložbe, sisačkom rock 'n roll bandu Džek Fenjer, fotoreporteru Željku Rakariću i Helen Borčilo bez koje ova izložba ne bi bila toliko uspješna.


Zahvaljujemo i radiju TotalniFM, web portalu www.sisakinfo.hr i tjedniku Novi Sisački tjednik koji su nas medijski podržali i promovirali.





Vrbovec, 17.02.2014.
NEZAPOSLENIM ULAZ ZABRANJEN


U ponedjeljak 17. veljače otvorena je prostoru Gradske knjižnice Vrbovec, prva od ukupno šest izložbi karikatura pod nazivom „Nezaposlenim ulaz zabranjen“ autora Nenada Ostojića i Krešimira Kvešteka.

Tako je u Vrbovcu započela turneja karikatura „Nezaposlenim ulaz zabranjen“ autora Nenada Ostojića i Krešimira Kvešteka, koju organizira grupa 100% Hardcore u cilju promocije karikature, crtačke bodlje, koja je nažalost danas u hrvatskoj nezasluženo "izgurana" na marginu likovnosti.

Turneja donosi pregled Krešinih i Nenadovih ponajboljih radova unatrag zadnje dvije godine, za postavu izložbe odabrali smo pedesetak njihovih karikatura, za koje vjerujemo da će vas nasmijati i/ili barem natjerati na razmišljanje.



U izuzetno lijepom izložbenom prostoru knjižnice u Vrbovcu, usprkos prolomu oblaka, okupio se sasvim pristojan broj posjetitelja. Izložbu je otvorila Marijana Juršetić-Kotarski zamjenica gradonačelnika grada Vrbovca, a otvorenje je svojim stihovima obogatio vrbovečki pjesnik Darko Vidović.







Posebno zahvaljujemo ravnateljici knjižnice u Vrbovcu gospođi Nadi Kušić na velikoj pomoći i podršci pri organizaciji ove izložbe i gospodinu Zdenku Vanjeku na oštrom oku i mirnoj ruci na „okidaču“ svoga fotoaparata.

Program turneje uključuje šest izložbi u šest gradova u naredna tri mjeseca, tako ćete istu moći pogledati još i u Sisku, Velikoj gorici, Koprivnici, Karlovcu i Zagrebu. Izložba je u Vrbovcu postavljena do 28.02.2014. godine, a potom seli za Sisak.









 
 
Copyright © 2001-2014 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor