Povratak na naslovnicu
Festivali
Povijest HDK




NAŠ PUT DO UNIJE


U Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio je izložbu "Naš put do Unije" Srećka Puntarića Felixa.

Poznat i po nadimku Felix, Srećko Puntarić je svoje prve karikature objavio u časopisu Kerempuh 1975. godine, i od tada pa do danas je objavljivao karikature u svim dnevnim novinama i tjednicima u Hrvatskoj.





Izložba je inspirirana ulaskom Hrvatske u EU pa je i naziv prigodan: "Naš put do Unije", rekao je autor.
"Ovdje je jedan najkraći presjek karikatura kojima sam se bavio zadnjih 13 godina, pa i dulje. Sustavno sam obrađivao tu temu odnosa Hrvatske i Europske unije, a prostor je bio takav da sam to morao skratiti na 30-ak karikatura koje su nekako kronološki posložene i govore o tim našim problemima, dilemama i svemu onome što nas je mučilo na tom putu do Europske unije", rekao je Puntarić.

Evo što ga je najviše inspiriralo pri izradi karikatura.
"Po našem mišljenju, Europa je bila prestroga prema nama, postavila nam je razne uvjete koje drugima nije. Mi smo to nekako pokušali sve skupa posložiti, pa onda naše nespretnosti, previše skepticizma, previše optimizma, pretjerivanja s naše strane, monitoring, sve ono što su nam nametnuli, reakcije susjeda, jedna vedrija strana svega toga što u onim trenucima kad se događalo i nije bilo tako vedro i duhovito. Imali smo puno problema, to se zna, ali ovo je ipak gledanje na sve to, iz jednog drugog kuta, vedrija strana tog našeg puta", kaže Puntarić.





Svoj komentar imao je i Milan Bandić.
"Desetak godina borbe za europsku Hrvatsku, u najboljoj formi, a to je karikatura. Mislim da se ništa bolje nije moglo podariti knjižnici Bogdana Ogrizovića i Gradu Zagrebu. Iz mog susjedstva, iz Harambašićeve 1994. godine kada je on osnovao forum za karikaturu do danas, Srećko je uvijek bio na visini zadatka. Nema ništa ljepše kao kad čovjek može putem karikature pokazati svu surovu stvarnost jučer - danas - sutra i to Srećko zna", istaknuo je.





Odgovorio je i kako on reagira kad se susretne sa svojom karikaturom?
"Za ovih 23 godina javnog života nazvan sam svime, osim ne još gay, ali još stignem. Sve ostalo je bilo. Svašta sam pretrpio na papiru, ali treba čovjek ima mirnu savjest i mirno spavati i ljudima činiti dobra djela, a sve ostalo je prolazno. Treba hodati uspravno zagrebačkim ulicama jučer, danas i sutra".


POGLEDAJTE: Felix na DOBRO JUTRO HRVATSKA

http://djh.hrt.hr/propustili-ste-pogledajte/8323-nas-put-do-unije



 
 
Copyright © 2001-2013 Hrvatsko društvo karikaturista
Design by MediaVektor