HDK naslovna stranica



IZLOŽBA KARIKATURA I ILUSTRACIJA
DUBRAVKE BODULIĆ




'Crtam digitalnom pisaljkom, mojom rukom i čarolijom softwarea'


'Smijeh je lijek, pa i gorak, za bolestan svijet. Karikatura i ilustracija mahom kao sarkazam i groteska. Oštra kritika.

Odraz dramatičnih zbivanja, presudnih za planet. Odušak i vapaj. Istina?…Stav. Odgovor malog i nemoćnog, na rat, kršenje ljudskih prava, nasilje, politiku za profit, minorno i politizirano djelovanje svjetskih organizacija'.

Kaže to prof. Dubravka Bodulić, dipl.ing.arh., dizajnerica, karikaturistica, ilustratorica čija je izložba otvorena u središnjem odjelu Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu.





'Moje su karikature i ilustracije odgovarale na zadane teme brojnih svjetskih natjecanja i izložbi na koje sam ih slala, sa žarom crtala, bila odabrana. Karikatura je za mene ključna misao, bit ekstrakt, ekspresija, suština, poruka, apel, podrška…slikom!

Metafora i alegorija', naglašava.





Kraći je to i brži, djelotvorniji izričaj od verbalnog, dodaje.

'Karikatura zaslužuje artistički kvalitet. Nastojala sam ga postići. Može biti kao haiku poezija, kao aforizam, bez suvišnog, sporednog, opisnog, bez teksta, oblačića… Moja karikatura je gorak osjećaj, revolt, rafal, samo slikom. Pratim, čitam, gledam što se događa i crtam, svaki dan, da mi je lakše…!





Objavljujem na Internetu, odgovaram radom na pozive onih koji nisu ravnodušni, iz cijelog svijeta, Pariza, Irana, New Yorka, Ukrajine, Turske… koji pozivaju ilustratore, dizajnere, karikaturiste i objavljuju njihove radove…za mir, ravnopravnost, humanost, ekološku svijest. Ljekovito je kad vidiš koliko mnoštvo ljudi na svijetu osjeća i vidi kao ti, i 'crtežom', poput svjetiljke, razotkriva tamu loših zbivanja.


(Izvor teksta: dalmatinskiportal.hr)



© Hrvatsko društvo karikaturista 2023.